Ονομασία

Προέλευση του τατουάζ

Η ονομασία του τατουάζ προέρχεται από τις Πολυνησιακές διαλέκτους. H λέξη tattoo (τατουάζ) έχει δύο μεγάλα παράγωγα: την πολυνησιακή λέξη «ta», που σημαίνει κάτι το εντυπωσιακό, και την ταϊτινή λέξη «tatau» ή «τατάου», που σημαίνει «για να σηματοδοτήσει κάτι». Οι φυλές της Ταϊτή και της Σαμόα έκαναν τατουάζ στο σώμα τους κατά τη διάρκεια τελετών μύησης.
Άλλη εκδοχή λέει ότι το τατουάζ πήρε το όνομά του από τον ήχο που έκαναν τα εργαλεία πάνω στο δέρμα και το διαρκές «τα, τα, τα» που ακουγόταν στη διάρκεια του χτυπήματος, αφού οι εκεί τεχνίτες χτυπούσαν κυριολεκτικά με τα παραδοσιακά τους εργαλεία το χρώμα πάνω στο δέρμα.
Οι ναυτικοί του 18ου αιώνα έφεραν στην Ευρώπη τη λέξη «τατάου», η οποία σιγά σιγά μετατράπηκε στο αγγλικό «tattoo» και το γαλλικό «tatouage». Ο αντίστοιχος όρος στα ελληνικά είναι «δερματοστιξία».

Ιστορία

Ιστορία του τατουάζ

Το τατουάζ πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία της Παλαιολιθικής εποχής, γύρω στην 8η χιλιετία π.Χ. Πολλοί άλλοι πολιτισμοί το υιοθέτησαν αργότερα σε όλες τις ηπείρους, κυρίως όμως στην Ασία και την Ωκεανία. Επίσης παρουσιάζεται σε αιγυπτιακές μούμιες αλλά και σε ευρωπαϊκές φυλές, όπως οι Κέλτες, οι Γαλάτες και οι Γερμανοί.

Το τατουάζ σαν ευρασιατική πρακτική εφαρμόζεται, τουλάχιστον, από τη νεολιθική εποχή, γύρω στο 5000 π.Χ. και ποικίλλει τόσο πολύ, όσο και οι άνθρωποι που το έχουν. Τα τατουάζ δημιουργούνται με την εισαγωγή έγχρωμων υλικών κάτω από την επιφάνεια δερμάτων. Το πρώτο τατουάζ πιθανώς δημιουργήθηκε από ατύχημα. Κάποιος είχε μιά μικρή πληγή και την έτριψε με το χέρι, που ήταν βρώμικο με αιθάλη και τέφρα από τη φωτιά. Όταν το τραύμα επουλώθηκε, είδαν ότι ένα σημάδι έμεινε μόνιμα. Βάσει επιστημονικών ερευνών και ανακαλύψεων, το tattoo σαν φαινόμενο παρατηρείται εδώ και πολλές χιλιάδες χρονιά συμβολίζοντας την γέννηση, τον γάμο, πόλεμο κλπ.!!  Οι παλαιστές και οι μονομάχοι στην αρχαιότητα έφεραν τατουάζ σε ένδειξη αδελφοσύνης. Πολλές φυλές το χρησιμοποιούσαν σαν ένδειξη πένθους ενώ σε άλλες υποδήλωναν τη κοινωνική τους θέση και το αξίωμα.
Έχουν ανακαλυφθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές στον αιγυπτιακό χώρο, μουμιοποιημένα  άτομα, τα όποια έφεραν στο κορμί τους τα θρησκευτικά τους σύμβολα  υπό την μορφή tattoo, που χρονολογούνται αρκετές  χιλιάδες χρονιά προ της γεννήσεως του Χριστού.

Στην ήπειρο της Αμερικής, στο κεντρικό της κομμάτι, το tattoo  ανάμεσα στις φυλές των Ίνκας και των Αζτέκων, χρονολογείται στο 1100πχ, ενώ στο βόρειο τμήμα της ηπείρου ανάμεσα στις φυλές των Haida, των mohikan αλλά και των cree, ακόμα παλαιότερα.
Στην νέα Ζηλανδία οι φυλές των Iban χρησιμοποιούσαν το tattoo σαν σύμβολο κοινωνικής θέσης, ενηλικίωσης και κατορθωμάτων στη μάχη από την αρχή της ιστορίας τους.

Στην άπω Ανατολή οι ιάπωνες με την εκπληκτική τεχνική-τέχνη τους, έδωσαν μια  άλλη διάσταση στο φαινόμενο tattoo επηρεάζοντας εμφανέστατα όλη την υφήλιο στον τρόπο απόδοσης των μοτίβων. Αυτό το κατάφεραν εξελίσσοντας τον τρόπο χρήσης των κατά τα αλλά παραδοσιακών εργαλείων τους και την ποιότητα των μελανιών τους, δημιουργώντας πέραν του μαύρου και αλλά χρώματα  φιλικά προς το ανθρώπινο δέρμα. Έτσι από άπλα tattoo, τα έργα τους ανάχθησαν σε πραγματικά καλλιτεχνήματα.
Τα tattoo  όμως πέρασαν και στην Ελλάδα και όσο και αν φανεί περίεργο υπήρχαν από την αρχαιότητα… όπου γενικά υπήρχε  από τότε η αντίληψη ότι τα  τατουάζ  αντικατοπτρίζουν την κατάσταση του ατόμου. Η πρακτική αυτή του τατουάζ επιβεβαιώνεται από τον  Έλληνα συγγραφέα Ηρόδοτο (450 π.Χ.), ο οποίος  είχε αναφέρει  το εξής.. «το μεν εστιχθαι ευγενές κεκριται, το δε άστικτον αγενές!» που σημαίνει ότι όσο πιο εστιγμένο ήταν το σώμα του ανδρός τόσο πιο ευγενής και σπουδαίος λογιζόταν ενώ ένα σώμα άστικτο φανέρωνε αγένεια και κατώτερη κοινωνική τάξη!
Άλλες αρχαίες ιστορικές πηγές αναφέρουν σχετικά:
(α) οι θράκες χάρασσαν σύμβολα στα μέτωπα των αιχμαλώτων τους
(β) οι μακεδόνες χάρασσαν το όνομα του στρατηγού τους στο χέρι που κράταγαν το ξίφος, ως διακριτικό για τη μάχη.
Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η δερματοστιξία παρατηρείται σε όλες τις φυλές και σε όλες τις κουλτούρες του πλανήτη, με την μορφή της κοινωνικής ταυτότητας αλλά και ατομικής μοναδικότητας! Η ιστορία αυτής της τέχνης που λέγεται tattoo είναι πολύ μεγάλη! Σε κάθε άκρη αυτού του κόσμου υπάρχει μία μικρή  ιστορία για αυτά η οποία αποτελεί την κληρονομιά του και την εξέλιξη του μέσα στο χρόνο ..  Το σίγουρο είναι πως το tattoo πλέον δεν είναι ταμπού , δεν είναι μόδα αλλά μια φιλοσοφία που στόχο της έχει, αποτυπώνοντας το πάνω  στο σώμα μας, να εκφράσουμε και να δείξουμε αυτό το οποίο πρεσβεύει ο καθένας από εμάς… ότι και αν είναι αυτό.

Πως γίνεται το τατουάζ

Tο tattoo σήμερα γίνεται με μια σύγχρονη ηλεκτρική μηχανή, βελόνες μιας χρήσης και υποαλλεργικά μελάνια κατασκευασμένα από εξειδικευμένους βιοχημικούς, ώστε να είναι φιλικά προς το ανθρώπινο δέρμα. Οι βελόνες τρυπούν το δέρμα σε βάθος μόνο ενός χιλιοστού για το περίγραμμα του σχεδίου, και δέκατα του χιλιοστού για τη σκίαση και το χρωματισμό, καθώς εντυπώνουν το μελάνι μέσα στο δέρμα, με σκοπό να διαρκέσει για πάντα με τη μορφή που είχε όταν χτυπήθηκε.

Οι υπηρεσίες μας

τατουάζ

Tο Kallisto Spa εγγυάται ένα χώρο απόλυτα καθαρό, υγιή και άνετο. Ο tattoo artist Γιώργος Vashakidze, με την 10χρονη εμπειρία του, θα σας βοηθήσει να βρείτε μέσα από μία μεγάλη γκάμα σχεδίων, αυτό που σας ταιριάζει. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε το σημείο και το μέγεθος του τατουάζ, ανάλογα με τον χαρακτήρα σας. Αν έχετε δικό σας σχέδιο μπορείτε να μας το φέρετε ή ακόμα οτιδήποτε σκεφτήκατε να το σχεδιάσουμε.

Οι υπηρεσίες, που παρέχονται περιλαμβάνουν:

 • Τρισδιάστατα τατουάζ - 3D tattoo
 • Προσωπογραφίες
 • Επικάλυψη - cover up παλαιότερων τατουάζ
 • Φρεσκάρισμα
 • Προσωπικά σχέδια τατουάζ - individual tattoo designs
 • Henna tattoo


Οι τιμές των τατουάζ εξαρτώνται από το μέγεθος, το σχέδιο, τις λεπτομέρειες, τα χρώματα, τη σκίαση, το χρόνο και την ποιότητα του δέρματος.
Στο Kallisto spa οι τιμές των τατουάζ ξεκινούν από 20 ευρώ για τα απλά και μικρά σχέδια, ενώ στα μεγαλύτερα τατουάζ καθορίζονται ανάλογα με το σχέδιο, τον χρόνο και την πολυπλοκότητά τους.

Περιποίηση του τατουάζ - Συμβουλές

 • Κρατήστε το τατουάζ καλυμμένο με το πλαστικό για περίπου 1 ώρα (μέχρι την ώρα που θα φτάσετε σπίτι).
 • Πλένετε τα χέρια σας καλά πρίν αγγίξετε το τατουάζ σας.
 • Τις πρώτες 3-4 ημέρες μην βρέχετε το τατουάζ.
 • Να εφαρμόζετε κρέμα 3 φορές την ημέρα.
 • Μην βάζετε  αλκοόλ,  υπεροξείδιο, ή Betadine στο τατουάζ.
 • Να μην έρθει σε επαφή με θαλασσινό νερό για τουλάχιστον 10 ημέρες.
 • Τα ρούχα δεν πρέπει να σφίγγουν το τατουάζ.
 • Απαγορεύεται το ξύσιμο και το τρίψιμο του τατουάζ.
 • Μην εκθέτετε το τατουάζ στον ήλιο για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
 • Μην εκθέτετε το τατουάζ σας στον ήλιο χωρίς αντηλιακό.
 • Να μην μένει το θαλασσινό νερό επάνω, ώστε να διατηρηθούν τα χρώματα για περισσότερα χρόνια.